Akşam Lisesi

Akşam Liselerine Kimler Kayıt Olabilir ?

Öncelikle hem devlete bağlı olanlarda hemde özel akşam liselerinde bir yaş sınırlandırılması bulunmamaktadır. Bununla ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır;

• İlköğretim okulu mezunları.
  • Lise eğitimine başlayamamış olanlar.
  • Lise eğitimini yarıda bırakmış olanlar.
  • Lise okuma hakkı süresini doldurmuş olanlar.
  • Lise son sınıfta beklemeli olanlar.
  • Açık Öğretim Lisesi’nden ayrılanlar. (0-47 kredililer Lise 1’e, 48-95 kredililer Lise 2’ye, 96-144 kredililer ise Lise 3’e, 144 ve üzeri kredisi olanlar Lise-4’e kayıt edilirler)

Peki, Akşam Liselerine Kayıt Olurken Gerekli Belgeler;

• Öğrenim belgesinin aslı,
  • İki adet vesikalık fotoğraf,
  • Nüfus cüzdanı örneği,
  • Askerlik çağındaki adayların askerlikle ilişkilerinin olmadığına dair belge,
  • 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin veli göstermesi.

Akşam Lisesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Niçin lise mezunu olmalıyım?

Lise diplomasına sahip olabilmek birçok anlam ifade etmektedir. Bugün gerek devlet kurumlarında gerekse özel kurumlarda lise diplomasına sahip olmayanlara iş imkanı tanınmamaktadır. Serbest olarak herhangi bir işyeri de açamayacaklardır. Ayrıca lise diplomasına sahip olmakla ülkemizdeki ve yurtdışındaki üniversitelere girebilmek için büyük bir fırsat yakalamış olacaksınız.

Neden akşam lisesini tercih etmeliyim ?

Sunulan en büyük avantaj şüphesiz vakittir. Diploma ve kazanılan haklar açısından gündüz öğrenim veren liselerden hiçbir farkı bulunmayan akşam liselerinin en önemli özelliği derslerin çalışma saati bitiminde başlamasıdır.Akşamları veya hafta sonları eğitimlere katılırken, gündüz saatlerinde çalışma imkanınız olacaktır. Hem iş deneyimi, hem eğitim alma şansına sahipsiniz.. Akşam Liseleri, herhangi bir nedenden dolayı lise eğitimini tamamlayamamış herkese lise mezuniyeti imkanı sağlıyor. Sınıf mevcutları diğer liseler kadar yoğun olmadığından öğrencilerin öğretmenlerden yararlanma olanağı daha fazla olması bakımından öğrencilerin üniversiteye girme şansları daha fazladır.

Örgün eğitimden akşam lisesine geçiş yapabilir miyim ?

Elbette, örgün eğitim aldığınız kurumdan alacağınız tasdikname, 18 yaşının altındaysanız velinizle beraber kayıt dönemlerinde kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.

3. Akşam Lisesi ile Açık Öğretim Lisesi arasında ki fark nedir?

Açık öğretim lisesinde öğrenci kendi çaba ve gayreti ile sınavlara hazırlanmaktadır. Akşam lisesinde ise yüz yüze eğitim yapılmaktadır. Öğrenci anlayamadığı konuyu hocasına tekrar tekrar sorma imkanına sahip olduğu için daha rahat öğrenmiş olur. Akşam lisesinde sınıf geçme esası vardır. Bazı dersleriniz zayıf olsa da sınıfınızı geçtiğiniz zaman, başarısız olunan derslerden de muaf olmuş olursunuz.

Akşam Lisesinden mezun olanlar belge alacaklar mı ?

Elbette alacaklar. Her örgün veya açık öğretim lisesi öğrencisi gibi diploma almaya hak kazanacaklardır.

Özel akşam liselerinde yaş sınırlandırması var mı ?

Hayır, yaş sınırlandırması bulunmamaktadır. Kayıt şartlarını taşıyan her yaştaki kişi kayıt yaptırabilir.

Mezun olan öğrenciler üniversiteye geçiş yapabiliyor mu ?

Elbette, geçiş hakları mevcuttur. Üniversite giriş sınavında başarıya ulaşan tüm akşam lisesi öğrencileri kolaylıkla, örgün eğitimden farkı olmadan geçiş yapabilmektedirler.

Özel Akşam Liseleri’nden mezun olan öğrencilerle diğer liselerden mezun olanların diplomalarında ve üniversiteye girişlerinde bir fark var mı?

Diploma ve haklar açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Diğer liseden mezun olan bir öğrenci hangi haklara sahipse özel akşam liselerinden mezun olan öğrenciler de o haklara sahiptir.

Açık Öğretim Lisesi’nden Özel Akşam Liseleri’ne geçiş hakkında bilgi verir misiniz?

Açık öğretim lisesinden tasdiknamesini alanlar kayıt dönemlerinde kredilerinin karşılığı olan sınıflara kayıtlarını yaptırabilirler. Açık öğretim lisesi öğrencileri için kayıt zamanı okullar kapandıktan yani haziran ayı sonu gibi başlar okullar açılınca biter. Dönem içerisinde kayıt yapılmaz.

Gündüz öğrenim yapan bir orta öğretim kurumundan ayrıldım. Akşam Lisesi’nden hangi sınıfta devam edebilirim?

Ayrıldığımız kurum tarafından düzenlenen tasdiknamenizde belirtilen sınıfa kaydınız yapılır.

. Açık Öğretim Lisesi'nden ayrıldım. Akşam Lisesi’nden hangi sınıfta devam edebilirim?

Açık öğretim lisesinden ayrılanlar; 0-47 kredililer Lise 1’e, 48-95 kredililer Lise 2’ye, 96-144 kredililer ise Lise 3’e, 144 ve üzeri kredisi olanlar ise Lise-4’e kayıt edilirler.

12.  Açık Lise Meslek bölümü öğrencisiyim. Alan/Dal ve zorunlu kredilerimi tamamladım; YÜZ YÜZE EĞİTİM kısmını tamamlamadım. Akşam Lisesi’ ne geçiş yapabilir miyim?

Öğrenim belgesinde belirtilen KAZANILAN KREDİ TOPLAMI’ na bakılarak sınıf seviyeniz belirlenir ve eğitiminizi tamamlayabilirsiniz.